Care este rolul drivere-lor instalate pe calculator?

Cu siguranta ca atunci cand ai inceput sa folosesti un calculator ai auzit despre faptul ca este nevoie de anumite drivere pentru ca sistemul de operare sa functioneze in parametrii optimi. Daca nu stii exact ce este acela un driver si care este rolul acestuia, in ceea ce urmeaza te vei putea familiariza cu ceea ce sunt driverele si care este importanta instalarii acestora pe un computer.

Ce este un driver?

Atunci cand vorbim despre un driver avem in vedere un programel care va indica sistemului de operare Windows in ce mod sa realizeze comunicarea cu diferitele componente ale unui PC. Cu alte cuvinte, pentru a putea folosi imprimanta, placa video, placa de retea, placa de sunet, mouse-ul, tastatura sau alte componente ale unui computer, sistemul de operare va avea nevoie de anumite „limbaje” prin care sa transmita comenzile primite de la utilizator. Tocmai de aceea, ori de cate ori o noua componenta este conectata la computer, este necesara instalarea unui driver pentru ca respectiva componenta PC sa functioneze in parametrii optimi.

Chiar daca astazi astfel de drivere exista in mediul online si pot fi descarcate fara mare dificultate, trebuie subliniat faptul ca instalarea unui driver nu este chiar la indemana oricui, fiind necesare un minim de cunostinte pentru a efectua operatiuni intr-un sistem de operare si pentru configurarea unui computer. Daca un driver este instalat necorespunzator se poate intampla sa apara consecinte precum imposibilitatea de a utiliza componenta PC care a fost conectata din punct de vedere fizic la computer sau aparitia unor erori de conflict la incercarea de a utiliza respectiva componenta.

Instalarea si actualizarea drivere-lor

Daca la conectarea oricarei componente la un computer este nevoie de instalarea driver-ului pentru ca respectiva componenta sa functioneze in parametrii optimi, trebuie subliniat faptul ca nu este suficient acest pas. Odata cu trecerea timpului apar frecvent drivere noi pentru diferitele componente ale computer-ului. Aceste drivere noi se adapteaza la noile versiuni actualizate ale sistemului de operare. Tocmai de aceea, pentru a te asigura de faptul ca toate componentele computer-ului vor functiona in parametrii optimi, este recomandat ca periodic sa verifici drivere-le componentelor instalate pe computer. Iar daca aceste drivere sunt deja invechite, este nevoie de realizarea unui upgrade pentru acestea.

Doar prin folosirea celor mai noi drivere poti avea certitudinea ca vei putea folosi computer-ul la cele mai ridicate performante din perspectiva functionalitatii tuturor componentelor si a aplicatiilor instalate in cadrul sistemului de operare folosit. Daca in momentul in care achizitionezi o imprimata, o tastatura sau un mouse primesti un CD cu driverele pentru respectiva componenta instalata, dupa o anumita perioada de timp este nevoie de cautarea unor drivere actualizate pe paginile producatorilor respectivelor componente PC.

Daca iti doresti sa nu mai ai grija pentru actualizarea si instalarea celor mai noi versiuni de drivere pentru computer-ul tau, poti apela cu incredere la un service specializat pentru mentenanta si reparatii calculatoare. Service Computer ofera astfel de servicii pentru actualizare, instalare si configurare drivere pentru toate versiunile sistemului de operare Windows.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top