Procesorul – cea mai importanta piesa a computer-ului

Cunoscut sub numele de CPU de la Central Processing Unit din limba engleza, procesorul trebuie sa fie principalul element pe care sa il ai in vedere in momentul in care alegi sa iti cumperi un nou computer sau atunci cand ai luat decizia de a face un upgrade pentru un computer pe care deja il folosesti de ceva timp.

Rolul procesorului

Procesorul este considerata cea mai importanta componenta a unui calculator datorita faptului ca aceasta componenta ia toate deciziile cu privire la efectuarea diferitelor operatiuni la nivelul respectivului dispozitiv. Cu alte cuvinte, procesorul este cel care va „traduce” operatiunile si comenzile primite din partea utilizatorului, de la cele mai banale sarcini si pana la cele mai complexe operatiuni.

Astfel, procesorul va executa secventele de instructiuni care anterior au fost stocate in memoria cache, acest lucru facilitand o performanta rapida a computer-ului.Puterea procesorului este foarte importanta pentru a putea face fata sarcinilor cu un grad ridicat de complexitate.

In functie de puterea procesorului este nevoie sa alegi ce tip de computer urmeaza sa cumperi astfel incat acesta sa poata face fata cu brio sarcinilor pe care urmeaza sa le efectuezi. Cele mai populare brand-uri in domeniul procesoarelor pentru computere sunt Intel si AMD. Procesorul este atasat la nivelul placii de baza si este introdus in socket-ul dedicat, acesta fiind locul unde se „monteaza” procesorul pe placa de baza.

Categorii de procesoare

Datorita faptului ca procesoarele sunt componente esentiale pentru orice computer, fie ca vorbim despre un laptop sau despre un sistem PC desktop, aceste componente sunt de mai multe tipuri, in functie de numarul de nuclee. Astfel avem procesoare cu un singur nucleu (Single Core), cu 2 nuclee (Dual Core), cu 3 nuclee (Triple Core), cu 4 nuclee (Quad Core) si cu 8 nuclee (Octa Core). Desi numarul de nuclee este un aspect important, trebuie spus ca nu acesta este cel mai important detaliu pentru performantele procesorului.

Frecventa sau viteza reprezinta un alt element de diferentiere a procesoarelor. Viteza sa masoara in GHz si indica gradul de rapiditate in procesarea informatiilor la nivelul procesorului. Cu alte cuvinte vorbim despre cate miliarde de citiri pe secunda sunt inregistrate la nivelul prcocesorului. Frecventa sau viteza reprezinta un factor care trebuie analizat in raport cu numarul de nuclee.

Nu in ultimul rand vorbim despre tipuri de procesoare tinand cont de arhitectura acestora sau despre forma interioara a procesorului. Exista doua categorii, si anume procesoare pe 32 de biti sau pe 64 de biti. Bitii se refera la cantitatea minima de date care poate fi prelucrata de un procesor in acelasi timp. Altfel spus, un numar mare de biti inseamna o mai mare cantitate de date care poate fi procesata in acelasi interval de timp.

Procesor Intel sau procesor AMD?

Intel este cu siguranta cel mai important nume in domeniul procesoarelor pentru computer. Insa in ultimii ani si AMD a devenit un jucator important pe aceasta piata. Important este ca atunci cand alegi sa investesti intr-un computer sa analizezi specificatiile si caracteristicile procesorului, dincolo de brand. Odata ce alegi cu atentie specificatiile de care ai nevoie, cu siguranta vei face alegerea potrivita.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top