Ce tip de hard-disk alegi intre clasicul HDD si noul SSD?

Fie ca urmeaza sa iti cumperi un computer, fie ca vrei sa iti configurezi un PC, fie ca iti doresti un upgrade pentru sistemul PC desktop, una dintre cele mai mari provocari o reprezinta alegerea tipului de hard-disk pe care doresti sa il folosesti. Aceasta provocare vine in contextul in care progresele din domeniul IT ofera posibilitatea de a opta intre varianta clasica de HDD sau varianta inovativa a SSD-ului.

Foarte multi utilizatori se intreaba care dintre aceste doua optiuni este cea mai buna alegere. Nu exista un raspuns corect la o astfel de intrebare. Fiecare utilizator poate gasi puncte forte sau puncte slabe atat pentru HDD, cat si pentru SDD. Tocmai de aceea alegerea trebuie sa tina cont de nevoile fiecarui utilizator, dar si preferintele acestuia si de bugetul avut la dispozitie pentru investitia pe care urmeaza sa o faca in privinta computer-ului.

HDD-ul si avantajele acestuia

HDD este prescurtarea de la Hard Disk Drive si este versiunea mai veche sau versiunea clasica sub care se prezinta un hard-disk folosit pe un computer. HDD-ul apeleaza la magnetism pentru a stoca datele la nivelul unui disc rotativ pe baza unui brat mecanic. Ca urmare a acestui mecanism de functionare, HDD-ul este un dispozitiv de dimensiuni mai mari si prezinta o sensibilitate mai mare in privinta socurilor. In plus vorbim despre un dispozitiv care este mai lent atat in ceea ce priveste scrierea datelor, dar si in ceea ce priveste citirea datelor stocate pe un computer. In schimb HDD-ul este oricand alegerea potrivita pentru a stoca poze si diferite tipuri de documente.

Printre principalele avantaje ale unui HDD putem aminti capacitatea mai buna de stocare comparativ cu un SSD, dar si pretul acestuia. Datorita faptului ca vorbim despre o tehnologie utilizata de multi ani de zile, HDD-urile sunt optimizate astfel incat sa poata depasi pana la 1 TB de memorie, iar acest lucru chiar la un pret foarte bun.

SDD-ul si avantajele acestuia

Atunci cand discutam despre SSD avem in vedere o unitate de stocare de tip Flash care nu detine componente in miscare, prescurtarea fiind de la Solid State Drive. Cu alte cuvinte ne referim la o versiune mult mai puternica si cu o capacitate mai mare de stocare a unui stick de memorie de tip USB. Tot la fel ca si in cazul stick-urilor de memorie de tip USB, informatiile si datele sunt stocate in cazul SSD-ului in microcipuri. Pornind de la structura SSD-ului, acest dispozitiv este mult mai mic fata de un SDD si are nevoie de mai putin spatiu in unitatea centrala a unui computer sau in cadrul laptopului.

Tocmai datorita dimensiunii reduse, cele mai multe dintre laptopuri au acum montate SSD-uri pentru memorie. Pentru citirea si scrierea informatiilor SSD-ul se bazeaza pe un procesor incorporat de tip controler. Acest controler influenteaza performantele si viteza SSD-ului. Unul dintre principalele avantaje ale SSD-ului este tocmai rapiditatea in ceea ce inseamna incarcarea fisierelor si a programelor. Un alt avantaj este si cel referitor la consumul mai redus al bateriei comparativ cu un HDD.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top