Tu stii care este diferenta dintre Windows pe 32 de biti si Windows pe 64 de biti?

Atunci cand urmeaza sa instalezi o versiune de Windows ca si sistem de operare pe computer vei putea remarca faptul ca exista mai multe versiuni disponibile. Insa dincolo de diferenta de versiuni privind functionalitatile acestor editii de Windows Home, Windows Pro etc., exista inca un factor care diferentiaza semnificativ aceste versiuni ale sistemului de operare. Acest factor se refera la sistemul pe 32 de biti sau sistemul pe 64 de biti. Foarte probabil ca ai auzit despre aceste notiuni si aceste versiuni de Windows, dar se prea poate sa nu fii inteles exact care este diferenta dintre aceste doua versiuni ale Windows-ului.

Atunci cand discutam despre 32 de biti sau 64 de biti avem in vedere procesorul (CPU-ul) calculatorului tau. Cele mai multe dintre procesoarele calculatoarelor se incadreaza in una dintre aceste versiuni. Procesoarele care sunt pe 32 de biti sunt considerabil mai slabe comparativ cu procesoarele pe 64 de biti.

Acest lucru se datoreaza faptului ca un procesor pe 64 de biti este capabil sa prelucreze o cantitate mai mare de informatii comparativ cu procesoarele pe 32 de biti. Aceste versiuni ale procesoarelor se explica prin sistemul binar, acesta avand doua cifre, si anume 0 si 1. Iar de aici capacitatea unui procesor de 32 de biti inseamna aproximativ 4 miliarde de octeti (sau 4 gigabytes), pe cand capacitatea procesoarelor de 64 de biti totalizeaza aproximativ 18 miliarde de gigabytes. De aici se observa o mare diferenta de capacitate in privinta celor doua tipuri de procesoare.

In cazul in care ai un calculator cu un procesor pe 64 de biti, atunci este nevoie sa folosesti versiunea de Windows pe 64 de biti. Doar in acest mod poti sa beneficiezi de avantajele oferite atat de procesorul calculatorului tau, cat si de functionalitatile versiunii de Windows. Chiar daca poti folosi inclusiv versiunea de Windows de 32 de biti pe un procesor de 64 de biti, trebuie spus ca in acest caz nu vei folosi puterea suplimentara oferita de procesorul calculatorului. De cealalta parte, instalarea unei versiuni de Windows pe 64 de biti pe un calculator cu un procesor de 32 de biti nu este posibila.

Diferentele dintre versiunile de Windows pe 32 de biti si cele pe 64 de biti se pot remarca in doua locuri. O prima situatie este aceea in care vei remarca faptul ca versiunea de Windows pe 32 de biti nu va putea folosi mai mult de 4 GB de RAM din memoria calculatorului, chiar daca memoria este mult mai mare, spre exemplu de 8 GB de RAM sau chiar de 16 GB de RAM.

O alta diferenta vei putea remarca in folderul „Program Files” prin aceea ca daca utilizezi versiunea de Windows pe 32 de biti toate aplicatiile sunt instalate intr-un singur folder „Program Files”. De cealalta parte, atunci cand rulezi pe sistemul de 64 de biti vei avea inclusiv un folder „Program Files (x86)”. Acest aspect este important atunci cand trebuie instalate diferite programe, unele fiind disponibile doar pentru 32 de biti, pe cand altele sunt disponibile atat pentru 32 de biti, cat si pentru 64 de biti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top