Trucuri pentru a pastra laptopul in siguranta

Laptopurile sunt apreciate pentru portabilitatea lor si pentru faptul ca pot fi folosite chiar si atunci cand calatorim. Pe de alta parte, tocmai din acest punct de vedere laptopul poate fi de multe ori expus la diferite riscuri. Fie ca vorbim despre riscul de a fi furat, fie ca vorbim despre riscul ca laptopul sa fie accesat de persoane straine, fie ca ne referim la riscul ca laptopul sa fie victima atacurilor cauzate de programele malware sau de virusi, este foarte important sa stim cum ne putem proteja laptopul in fata acestor riscuri.

1.Poarta de grija laptopului precum unui copil

Laptopul nu trebuie scapat din ochi mai ales in cazul in care ne aflam intr-un spatiu public sau atunci cand mergem la toaleta. Nici atunci cand calatorim cu un taxi sau cand ne aflam intr-un hotel nu trebuie sa scapam din ochi laptopul. Chiar daca pare destul de inconfortabil sa avem grija laptopului in aceste situatii, tine minte ca odata ce laptopul este furat sau datele de pe laptop ajung in posesia altcuiva, lucrurile pot sa devina complicate cu adevarat.

2.Sterge toate parolele

Un al doilea truc pentru a pastra laptopul si datele in siguranta este sa nu lasi nici un indiciu cu privire la parolele folosite pentru a te loga pe anumite pagini web sau pe anumite conturi. Din acest punct de vedere nu trebuie sa salvezi parolele in documente stocate pe computer, dar nici in browserele web folosite. Chiar daca le uiti sau laptopul este furat, este mai usor sa recuperezi parolele comparativ cu pastrarea datelor confidentiale in siguranta, daca acestea din urma sunt furate.

3.Instaleaza programe antivirus si antimalware

Siguranta laptopului poate sa tina inclusiv de instalarea unor programe antivirus si antimalware. Aceste aplicatii software au capacitatea de a proteja laptopul de atacuri online, crescand securitatea datelor si a conturilor personale stocate pe laptop. Astfel, chiar si atunci cand accesam diferite retele de Internet publice, exista mai mult sanse sa fii protejat(a) in fata riscurilor din mediul online.

4.Se recomanda evitarea retelelor publice de Internet

Chiar daca laptopul tau are instalate programe antivirus si antimalware, trebuie spus ca este recomandata evitarea accesarii conturilor online de pe retele publice de Internet. Aceste retele de Internet din cafenele, restaurante sau aeroporturi pot fi mult mai usor atacate de hackeri si astfel esti mai expus(a) la accesarea laptopului de persoane neautorizate. In schimb poti folosi o retea virtuala de internat (VPN – Virtual Private Network).

5.Instaleaza programe antifurt

Un alt truc pentru siguranta laptopului, mai ales atunci cand calatoresti frecvent sau folosesti laptopul in diferite medii, este instalarea unui program antifurt. Astfel de programe instalate pe laptop pot urmari un laptop care a fost furat prin inregistrarea computer-ului respectiv in aplicatia antifurt.

6.Nu permite accesul persoanelor straine

Nu in ultimul rand este complet nerecomandat sa permiti accesul persoanelor straine pentru a verifica email-ul sau pentru a cauta ceva pe Internet. Oricand exista riscul ca persoanele necunoscute sa acceseze informatii personale sau chiar de a-ti bloca accesul pe laptop.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top