Principalele caracteristici ale procesorului si cum influenteaza acesta performantele computer-ului

Procesorul unui computer poate fi considerat fara nici cea mai mica problema drept „creierul” unui computer. Acest lucru datorita functiei de a citi toate fluxurile de date introduse in computer, dar si datorita functiilor de executie a instructiunilor de cod sau de rulare pentru toate aplicatiile si operatiunile lansate de catre utilizator. Alegerea procesorului atunci cand urmeaza sa cumperi un computer sau cand intentionezi sa faci upgrade este foarte importanta.

Importanta procesorului pentru performantele computer-ului

Caracteristicile procesorului vor influenta decisiv functionalitatile, capabilitatile, dar si performanta computer-ului respectiv. Tocmai de aceea este important sa stii asupra caror aspecte sa te concentrezi in momentul in care intentionezi sa investesti intr-un computer.Primul aspect de luat in calcul se refera la numarul de nuclee al procesorului.

Un singur nucleu permite un singur fir de executie. Tocmai de aceea cele mai multe computere folosesc procesoare cu cel putin doua nuclee pentru a forma un sistem in care fiecare dintre acestea sa poata functiona independent unul fata de celalalt. Cele mai performante computere sunt cele cu 4 nuclee (sau Quad Core), acestea fiind ideale pentru mai multe aplicatii folosite simultan.

Al doilea element important pentru un procesor este socket-ul. Aici vorbim despre suprafata de contact dintre procesor si placa de baza, adica despre acel loc unde procesorul vine fixat la nivelul placii de baza. Este obligatoriu ca procesorul sa fie compatibil cu placa de baza, acest aspect fiind foarte important pentru situatiile in care se doreste un upgrade.

Tot in randul caracteristicilor importante in alegerea procesorului regasim si memoria cache. Acesata este arhiva unde procesorul va stoca datele care sunt accesate recent, date stocate la nivelul memoriei cu flux rapid in vederea reutilizarii acestora ulterior. Aceasta caracteristica este importanta pentru a asigura performanta rapida a computer-ului.

Frecventa se regaseste de asemenea printre aspectele de luat in calcul in alegerea unui procesor. Frecventa se exprima in MHz sau GHz si se refera la puterea procesorului care marcheaza numarul de cicluri pe care procesorul le poate executa la interval de secunda pornind de la comenzile primite din partea utilizatorului.

Nu in ultimul rand trebuie avut in vedere hyperthreading-ul ori multithreading-ul. Aici ne referim la seturile de instructiuni pe care le poate folosi un procesor. Hyperthreading-ul divide procesorul in doua procesoare virtuale, pe cand multithreading-ul executa simultan pe acelasi nucleu doua seturi de instructiuni, aceste aspecte influentand performanta computer-ului. Functia Hyperthreading este folosita de procesoarele Intel, pe cand procesoarele marca AMD folosesc functia Simultaneous Multithreading.

Alege procesorul potrivit nevoilor tale

Tine cont de aceste aspecte si alege cel mai bun procesor pentru aplicatiile pe care urmeaza sa le folosesti pe computer. Indiferent daca alegi un procesor Intel sau unul AMD, exista diferite variante de astfel de procesoare care ofera performante ridicate pentru toate tipurile de activitati desfasurate pe computer.In situatia in care ai nevoie de inlocuirea procesorului sau daca iti doresti un upgrade pentru procesorul computer-ului, poti apela cu incredere la specialistii care lucreaza in centrele noastre de service din Bucuresti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top