Laptopul trebuie sau nu sa fie tinut mereu in priza?

Odata ce ai ales sa investesti intr-un laptop iti doresti sa folosesti acest dispozitiv pentru cat mai mult timp.In acest sens iti doresti sa stii exact cum sa il utilizezi astfel incat gradul de uzura sa fie cat mai mic chiar si odata cu trecerea timpului. Iar una dintre intrebarile si nelamuririle in privinta folosirii unui laptop este daca acesta trebuie sa fie tot timpul conectat la sursa de energie electrica sau nu. Din perspectiva noastra de specialisti in mentenanta si reparatii calculatoare trebuie sa spunem cu raspunsul nu este unul foarte simplu si ca depinde de mai multi factori.

Tipul de baterie

Un prim aspect de care trebuie sa tinem cont atunci cand ne intrebam daca laptopul trebuie sau nu sa fie tinut constant in priza este bateria laptopului. Bateriile folosite pentru laptopuri sunt de cele mai multe ori fie de Litiu-ion, fie de Litiu-polimer. Chiar daca functionarea lor este asemanatoare, tehnologiile folosite pentru aceste baterii difera. In cazul ambelor tipuri de baterii pentru laptop, in cazul modelelor moderne ale acestor dispozitive, bateria nu poate sa fie supraincarcata.

Cu alte cuvinte, bateria chiar daca este tot timpul in priza nu se va supraincarca. Incarcarea bateriei inceteaza atunci cand este incarcata complet si incarcarea bateriei va incepe doar odata ce tensiunea din baterie scade sub un anumit nivel. De cealalta parte, o descarcare completa a bateriei va contribui la deteriorarea acesteia, existand la un moment dat riscul ca bateria sa nu se mai incarce. Prin urmare aceste aspecte trebuie avute in vedere in cazul bateriilor pentru laptop atunci cand ne intrebam daca trebuie sa tinem permanent laptopul conectat la sursa de curent.

Temperaturile mediului ambiental

Un alt factor important in privinta utilizarii laptopului il reprezinta temperatura din spatiul unde acesta este folosit. In privinta bateriei laptopului temperaturile care sunt mai mari de 30 de grade Celsius vor duce la scaderea duratei de viata a bateriei. Iar daca temperaturile foarte ridicate sunt combinate cu tensiunea ridicata a bateriei, atunci efectele sunt mult mai daunatoare in timp. Pe langa temperaturile ridicate din spatiul unde folosim laptopul, trebuie avut grija inclusiv la temperaturile ridicate cauzate de folosirea la capacitate maxima a resurselor interne pentru gaming sau pentru editare video. Tot la fel, folosirea laptopului pe o patura sau pe o perna poate contribui la cresterea temperaturii resurselor interne.

In concluzie…

Chiar daca se pare ca intrebarea privind mentinerea laptopului conectat la sursa de curent este una care este in mintea multora dintre utilizatori, se pare ca nu exista un raspuns cert in aceasta privinta. Recomandarile sunt foarte diferite, in functie de producatorii de laptopuri.

Insa daca ar fi sa facem un rezumat al celor mai multe dintre parerile producatorilor de laptopuri, recomandarea ar fi o alternanta intre ciclurile de folosire a laptopului. Astfel este indicat sa folosesti laptopul conectat la sursa de curent pentru o anumita perioada de timp, iar apoi pentru un anumit interval de timp sa folosesti laptopul pe baterie pana cand aceasta se descarca.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top