Ce recomanda instalarea unui SSD pe computer-ul tau?

In domeniul computerelor exista anumite aspecte care sunt considerate foarte importante de fiecare utilizator. Printre acestea regasim capacitatea de stocare a datelor pe computer-ul respectiv, dar si viteza de rulare a computer-ului atunci cand sunt folosite diferite aplicatii software. Tocmai in acest context HDD-urile sunt in continuare foarte apreciate, fiind testate de-a lungul timpului pentru eficienta de a stoca o mare cantitate de date si in acelasi timp de a fi foarte accesibile ca pret.

Pe de alta parte, in ultimii ani a mai aparut o optiune, si anume SSD-urile. Acestea servesc aceluiasi scop precum HDD-urile in majoritatea aspectelor, putand fi in acelasi timp mai bune decat HDD-urile. In ceea ce urmeaza vei putea cunoaste care sunt aspectele care recomanda instalarea unui SSD la nivelul computer-ului.

Ce este un SSD (Solid State Drive)?

SSD-ul foloseste memoria de tip flash pentru a oferi durabilitate si performante superioare comparativ cu HDD-ul. Fara a folosi miscarea partilor foarte mici precum in cazul HDD-ului, SSD-ul ruleaza folosind mai putina energie si fara a se supraincalzi, fiind astfel mai durabil. Practic vorbim despre echipamente asemanatoare unor USB-uri mult mai mari. Organizarea datelor pe aceste dispozitive de stocare se face sub forma unei matrici, fapt ce permite organizarea lor in blocuri de diferite dimensiuni. Un SSD are de asemenea un controler care ruleaza diferite functii, dar in primul rand vizeaza urmarirea locatiei unde datele sunt stocate.

Citirea si scrierea datelor de pe SSD

Functionarea SSD-ului este mai complexa comparativ cu cea din cazul HDD-ului. Toate datele regasite la nivelul unui bloc sunt rescrise atunci cand partea respectiva este actualizata. Prin urmare vorbim despre modificarea blocurilor respective. Prin prisma faptului ca scrierea si citirea sunt procese care au nevoie de miscarea datelor, un SSD este de obicei suprasolicitat de stocarea datelor. Fiecare drive are o anumita capacitate de stocare ce nu este raportata sistemului si care nu este accesibila utilizatorului. Acest lucru permite drive-ului respectiv sa mute sau sa stearga date fara ca acest lucru sa afecteze capacitatea de stocare a SSD-ului.

Avantajele oferite de un SSD

Printre avantajele care te-ar putea convinge sa optezi pentru un SSD in locul unui HDD putem aminti in primul rand capacitatea de a livra incarcarea mai rapida de cateva ori a aplicatiilor software, a filmelor sau a jocurilor fata de un HDD. Datorita faptului ca vorbim despre o structura diferita de cea a HDD-ului, un SSD este mai usor si se poate misca mult mai facil chiar si atunci cand vorbim despre comenzi multiple si despre programe software mai complexe. Tot in randul avantajelor putem aminti si aspectul cu privire la utilizarea unei cantitati mai mici de energie, acest lucru facilitand utilizarea eficienta a cooler-ului cu care este echipat computer-ul.

Faptul ca un SSD are o durata medie de viata de pana la 10 ani il face o alegere mai avantajoasa din perspectiva unei investii pe termen lung, comparativ cu un HDD. Daca aceste avantaje par suficient de convingatoare pentru instalarea unui SSD pe computer-ul tau, atunci poti apela la service-ul nostru pentru a face un upgrade al computer-ului tau.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top