Mediul online a devenit in ultimii ani tot mai cautat de infractorii cibernetici si de cei care doresc sa aiba acces la datele si informatiile pe care noi le stocam pe computer. Dintre aceste amenintari online, foarte multe sunt regasite sub forma programelor de tip malware. Cu toate ca exista numeroase aplicatii si programe antivirus, oricat de eficiente sunt acestea, fiecare computer este expus unor riscuri si amenintari cauzate de aceste programe de tip malware. Prin urmare este important ca orice utilizator al unui computer sa cunoasca cat mai multe despre tipurile de programe malware si cum pot fi acestea identificate si apoi eliminate.
Ce este un program malware?
Atunci cand vorbim despre programe de tip malware ne referim adesea la aplicatii software malitioase care includ asa-numite rame („worms”), virusuri, programe de tip Troian sau alte programe daunatoare. Hackerii folosesc aceste programe pentru a pune in pericol datele stocate pe un computer si pentru a avea acces la informatii confidentiale si sensibile pentru fiecare dintre noi. Expertii identifica aceste programe drept acele aplicatii care pot pune in pericol sau pot afecta un sistem de operare al oricarui computer.
Variante de programe de tip malware
Aceste programe de tip malware pot fi incadrate in mai multe variante. Aceasta diferentiere tine cont de cele mai multe ori de cat de repede un astfel de program se poate raspandi la nivelul sistemului de operare al calculatorului. In categoriile de programe de tip malware regasim virusi, rame sau programele de tip Troieni.
Un virus este o forma de cod pentru computer care are capacitatea de a patrunde in codurile diferitelor programe instalate pe computer. Acesta afecteaza nu doar functionarea optima a programelor, dar are si capacitatea de a se raspandi rapid in intreg sistemul de operare al computerului. Un program de tip „rama” (worm) se raspandeste la nivelul sistemului de operare prin faptul ca se reproduce singur, putand sa infecteze mai multe dispozitive in acelasi timp.
Aplicatiile de tip Troian nu se reproduc precum aplicatiile de tip „rama” sau a unui virus, dar pot fi instalate odata ce utilizatorii dau click pe anumite aplicatii sau link-uri care contin aceste programe de tip malware. Odata ce utilizatorii dau click, programele de tip Troian se instaleaza si se vor inmulti rapid.
Cum ne protejam computerul de programe de tip malware?
Pentru a preveni infectarea unui calculator cu programe de tip malware este important sa evitam sa accesam email-urile de tip phishing care incearca sa ne acceseze informatii personale de pe computer. In acelasi timp este recomandat sa evitam sa accesam website-uri care nu sunt sigure sau link-uri care ne redirectioneaza spre pagini web pe care nu am dorit sa le accesam.
Este crucial sa avem instalat un program antivirus si antimalware. Un astfel de program ne poate proteja eficient de cele mai multe dintre programele de tip virus si de tip malware. Pentru a avea certitudinea ca folosesti un calculator „curat”, fara programe malware instalate in sistemul de operare, poti sa apelezi la specialistii nostri. In service-ul nostru oferim servicii pentru devirusarea oricarui calculator, dar si pentru instalarea sau actualizarea programelor antivirus si antimalware. Astfel poti avea certitudinea ca nu exista riscuri asociate programelor malware sau a unui virus din mediul online.