Functionarea oricarui dispozitiv electronic depinde de anumite conditii considerate optime din perspectiva producatorului. Acest lucru este valabil inclusiv in cazul unui laptop sau a unui sistem PC desktop. Dintre conditiile optime pentru folosirea unui computer, temperatura la nivelul procesorului este un factor extrem de important. Datorita faptului ca utilizam zilnic un laptop sau un sistem PC desktop, este nevoie de acordarea unei atentii deosebite pentru intretinerea si utilizarea computer-ului pentru a preveni aparitia defectiunilor.
Avand in vedere importanta foarte mare pe care o are procesorul pentru orice computer, temperatura pe care o atinge aceasta componenta a unui PC este un detaliu pe care trebuie sa il aiba in vedere orice utilizator al unui computer. Procesorul transforma toate comenzile si informatiile primite de la utilizator in executarea sarcinilor si in transferul datelor la nivelul computer-ului.
Pentru functionarea optima a procesorului si implicit a computer-ului, temperatura procesorului trebuie sa fie in parametrii indicati de producator. Supraincalzirea procesorului poate duce la scaderea performantelor la nivelul intregului device. Mai mult decat atat, utilizarea computer-ului la temperaturi foarte ridicate, avand valori de peste 80 de grade Celsius, inseamna implicit riscul de deteriorare a altor componente ale computer-ului respectiv. Implicit vorbim si despre raspunderea cu dificultate la comenzi in cazul supraincalzirii sau despre incarcarea lenta a diferitelor programe si aplicatii.
Tot in randul consecintelor supraincalzirii procesorului putem aminti inclusiv defectarea placii video, dar si probleme la nivelul surselor de alimentare, al hard-disk-ului sau chiar pentru mediile de stocare. Aceste probleme se pot ivi atat in cazul laptopurilor, cat si in cazul PC-urilor. Simptomul comun care poate indica riscul de crestere al temperaturii la nivelul computer-ului este zgomotul puternic care provine de la ventilator.
Un ventilator care functioneaza cu dificultate sau fara incetare este semnul ca exista riscul ca la un moment dat ventilatorul sa nu mai functioneze si sa se ajunga la supraincalzirea procesorului. Acest lucru poate fi cauzat de acumularea de praf sau de eventuale defectiuni la ventilator. Pentru a preveni astfel de situatii sau de probleme, este indicata curatarea periodica a computer-ului de praful si de mizeria care se pot acumula in timp.
Odata cu progresul in materie de tehnologie in domeniul IT, temperatura la care pot functiona procesoarele moderne a crescut. Aceasta limita maxima poate ajunge pana la 100 de grade Celsius, insa este complet nerecomandat a se ajunge la aceasta temperatura limita. In functie de producator si in functie de calitatea procesorului, temperatura variaza. Este important de subliniat faptul ca cele mai multe laptopuri care functioneaza intensiv ajung pana la o temperatura de aproximativ 65-70 de grade Celsius, pe cand in cazul unui PC se poate ajunge pana la o temperatura de 55-65 de grade Celsius.
Daca temperatura limita este atinsa, ajungand pana la 85-95 de grade Celsius, de cele mai multe ori se activeaza functia de protectie termica. Acest lucru va reduce viteza de lucru a sistemului si incetinerea comenzilor sau chiar sacadarea imaginilor. Pentru a evita uzura procesorului sau defectarea altor componente, poti apela periodic la service-ul nostru pentru curatarea de praf si pentru verificarea computer-ului pe care il folosesti.